21 iulie, 2022 Notarul mai aproape de tine

Fenomenul încetării căsătoriei, luând în considerare că aproximativ fiecare a doua căsătorie din Republica Moldova încetează prin divorţ, implică adeseori rezolvarea problemelor patrimoniale ce țin de partajul averii comune a soților.

Partajul este o procedură prin care încetează proprietatea comună asupra unor bunuri aflate în devălmășie sau în coproprietate între două sau mai multe persoane. Pe scurt, partajul înseamnă împărțirea bunurilor comune. El poate să apară între soți, dar și între moștenitori sau între parteneri de afaceri.

Camera Notarială precizează că partajul averii dobândite în timpul căsătoriei poate fi realizată atât pe parcursul căsătoriei, în cadrul procedurii de divorț la notar, cât și după desfacerea ei prin divorț. Așadar, nu este nevoie de divorț pentru ca soții să treacă anumite bunuri în proprietatea exclusivă a unuia dintre ei. De exemplu, locuință aflată în proprietate comună în devălmășie poate fi trecută exclusiv pe numele soției.

În cazul divorțului și, mai apoi, al partajului, acest bun imobil rămâne în proprietatea personală a celei din urmă. În acest caz, regimul comunității nu încetează. Bunurile dobândite de către soți ulterior partajului vor avea tot regimul proprietății comune în devălmășie.

În principiu, soții au două căi prin care ar putea să-şi partajeze averea. Prima opțiune este calea amiabilă, unde aveți posibilitatea să ajungeţi la un numitor comun cu soţul/soţia despre modul în care veţi partaja bunurile.

Mergeţi împreună la un notar şi stabiliţi toate aceste detalii într-un contract. Acest tip de partaj are loc atunci cînd cei doi soți își manifestă acordul comun cu privire la modul de împărțire a bunurilor mobile și imobile comune.

Această procedură este și cea mai rapidă și cea mai puțin costisitoare, pentru că elimină cheltuielile judecătorești și onorariile pentru avocați. Astfel, solicitând partajul la notar, economisiţi foarte mult timp şi bani. Întocmiţi o listă în care indicaţi concret ce bunuri aveţi şi felul cum doriţi să le împărţiţi.

Esența partajului la notar constă în acordul liber exprimat al solicitanților partajului, care trebuie să prezinte – pe lângă actele de identitate, cele de proprietate ale bunurilor comune și extrase doveditoare ale lipsei grevărilor drepturilor și bunurilor ce le aparțin.

Modalitatea de împărțire a acestora și conținutul contractului de partaj va ține de voința comună a soților, ei ar putea atribui un bun întreg unuia dintre soți cu drept de proprietate, sau ar putea diviza cotele acestora. În cadrul realizării partajului vom ține cont că vor putea fi supuse partajului doar bunurile ce constituie proprietate comună a soților.

Astfel, potrivit art. 20 Codul Familiei sunt proprietate în devălmăşie bunurile dobândite pe parcursul căsătoriei: veniturile obţinute de către soți din activitatea de muncă, activitatea de întreprinzător, activitatea intelectuală, premii, indemnizaţii şi alte plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.) și alte mijloace comune.

Bunurile proprii, ce constituie proprietate personală a fiecarui soț nu intră în niciunul dintre cazurile de mai sus și nu fac obiectul partajului. Potrivit legii, în această categorie intră: bunurile obținute înainte de căsătorie; bunurile obținute prin moștenire; bunurile primite prin donație, sau printr-o altă formă gratuită, bunurile de uz personal – obiectele de îmbrăcăminte și bijuteriile personale, de exemplu; drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală, cum ar fi drepturile de autor; premiile și recompensele; indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material cauzat unuia dintre soți (de exemplu, în cazul unui accident, sumele plătite cu titlu de daune unuia dintre soți vor reprezenta bun propriu al acestuia); fructele bunurilor proprii (chiria unui apartament moștenit de la părinți).

Depunerile bănești efectuate pe parcursul căsătoriei, la fel constituie proprietate comună a soților, chiar dacă contul/caseta de depunere, etc, îl are ca titular doar un singur soț. Acestea la fel vor fi supuse partajului între soți.

Este important să precizăm faptul că în cazul realizării partajului, pot fi supuse acestuia nu doar activele, ci și pasivile, întrucât soții răspund împreună şi pentru obligațiile/datoriile care au luat naștere pe parcursul căsătoriei. Dacă de exemplu, în timpul căsătoriei, soţii au luat un împrumut bancar sau au luat bani cu împrumut de la o rudă aceștia trebuie să stingă această datorie împreună.

De interes este și regimul bunurilor comune până la partaj. În cazul în care unul dintre soți înstrăinează un bun comun după divorț (de exemplu, vinde un apartament cumpărat de soți în timpul căsătoriei și își cumpăra o mașină sau un alt apartament), bunul dobândit cu suma de bani primită în schimbul apartamentului soților va fi, de asemenea, bun comun, în virtutea subrogației reale cu titlu universal.

Pentru a opera subrogația, înlocuirea bunului comun cu un alt bun trebuie dovedită. În caz contrar, deoarece regimul comunității legale nu mai operează, bunul achiziționat de soț va fi bun propriu.

Cea de-a doua opțiune este mai complexă. Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, vă adresaţi cu o cerere privind partajarea averii în instanţa de judecată şi astfel doar magistrații vor decide felul în care bunurile vor fi împărţite. Instanţa va ţine cont neapărat şi de interesele copiilor minori.

Deci, soţul în grija căruia rămân copiii, poate primi o cotă mai mare din bunuri, pentru a nu înrăutăţi condiţiile de trai ale copiilor. În acest caz, cu siguranţă, aveţi nevoie de serviciile unui avocat care v-ar putea ajuta să primiţi ceea ce vi se cuvine. Această cale prezintă niște implicații speciale, cheltuieli, timp și nu în ultimul rând consum emoțional.

Iată de ce, în cazul realizării partajului bunurilor comune ale soților, atât după desfacerea căsătoriei, cât și pe parcursul ei, vă recomandăm să apelați cu încredere la notar. Pentru mai multe detalii puteți accesa lista notarilor activi de pe teritoriul Republicii Moldova (https://cnm.md/notari/).