13 iulie, 2022 Notarul mai aproape de tine

În Republica Moldova actele notariale și lucrările de secretariat în cadrul biroului notarial se îndeplinesc în limba română.

La cererea părţilor, notarul poate întocmi actele notariale într-o altă limbă decât cea română, numai dacă acesta cunoaşte limba în care s-a solicitat întocmirea actelor.

Dacă solicitantul actului notarial declară că nu cunoaşte limba română sau notarul are îndoieli că persoana posedă limba română suficient pentru a înţelege conţinutul actului notarial redactat, notarul va putea personal să efectueze traducerea, dacă posedă limba străină cunoscută de solicitantul actului notarial sau va solicita asigurarea participării interpretului sau, după caz, a traducătorului.

Deci, cea mai facilă si rapidă metoda de a înlătura bariera de limbaj este intervenția însăși a notarului în traducerea actului notarial. În situația în care notarul nu cunoaște limba de comunicare al solicitantului actului notarial, în virtutea legii, la întocmirea actului notarial va participa în mod obligatoriu traducătorul/interpretul autorizat.

Dreptul de a exercita activitatea de interpret şi/sau traducător îl are persoana care deţine autorizaţie eliberată de Ministerul Justiției. În toate situațiile în care actul se întocmește cu participarea interpretului sau traducătorului autorizat, acesta va semna inscripţia de certificare a traducerii, care se aplică înainte de girul notarial, certificând astfel înțelegerea conținutului actului de către semnatar, precum și solicitarea acestuia pentru redactarea actului.

Traducerea actelor notariale poate fi realizată în formă scrisă sau verbală. Traducerea verbală a actului notarial substituie citirea acestuia dacă solicitantul declară că posedă limba în care se traduce şi a înţeles sensul actului.

Dacă la cererea solicitantului, traducerea s-a efectuat în scris, textul tradus se transmite solicitantului pentru a fi citit sau se citeşte cu voce de către persoana care a tradus. În unele situații, în cazul traducerii în scris, actele notariale pot fi redactate simultan în două limbi, de obicei, limba română, apoi limba străină cunosută de solicitantul actului notarial.

La fel ca și notarul, interpretul şi/sau traducătorul este obligat să păstreze confidenţialitatea informaţiei de care a luat cunoştinţă în legătură cu exercitarea obligațiilor sale profesionale chiar și după încetarea activității.

Vom menționa, că întocmirea actelor notariale cu participarea translatorului/interpretului, este un proces complex, care poate fi măsurat în ore, zile sau chiar perioade mai lungi de timp, în funcție de proiectul beneficiarului.

Din acest motiv recomandăm ca persoanele care au nevoie de intervenția unui traducător/interpret să anunțe notarul în prealabil. Pentru mai multe detalii puteți accesa lista notarilor activi de pe teritoriul Republicii Moldova (https://cnm.md/notari/).