24 iunie, 2022 Notarul mai aproape de tine

De regulă, actele notariale se întocmesc în biroul notarului, în timpul zilelor lucrătoare şi programului de lucru afișat la sediul biroului. Există însă situații în care fie din cauză de boală, vârstă sau alte motive întemeiate, solicitantul actului notarial nu poate să se prezinte în incinta biroului.

Solicitanții actelor notariale cunosc și beneficiază de dreptul de a solicita îndeplinirea actelor notariale prin deplasarea notarului în afara sediului. În acest context, comunitatea notarială vine cu unele precizări cu privire la procedura și modul de realizarea a acestor categorii de acte.

Conform art. 6 alin. (2) al Legii nr. 246/2018 cu privire la procedura notarială, actul notarial poate fi întocmit în afara zilelor lucrătoare şi / sau programului de lucru și în afara sediului biroului cu titlu de excepție și în mod justificat, atunci când o cer circumstanțele cazului, iar întocmirea actului nu poate fi realizat decât în acest mod.

Astfel, legislația notarială procedurală este restrictivă și nu permite notarului să îndeplinească în orice situații acte notariale în afara sediului.

Notarul va putea califica drept justificată încheierea actelor în afara sediului, atunci când solicitantul nu se poate deplasa la biroul notarial din motive temeinice, precum o boală gravă sau invaliditate, când persoana se află în azil de bătrâni, când există un număr mare de persoane care semnează actul într-un anumit loc, precum și în alte cazuri întemeiate.

Deși constatarea caracterului justificat al acestor circumstanțe ține de convingerea personală a notarului. Precizăm că deplasarea notarului în afara sediului este o măsură procesuală excepțională, aplicată în cazul în care actul solicitat nu poate fi întocmit în incinta biroului notarial.

Notarii atenționează că persoana pentru care se face deplasarea notarială, trebuie să aibă discernământ și capacitate, să înțeleagă și să exprime clar voința și să fie conștientă de conținutul și consecințele actului solicitat, iar actul notarial trebuie sa îndeplinească condițiile legale ale unui act întocmit cu prezență la biroul notarial.

Totodată, deplasarea notarului se poate efectua numai în limita competenței teritoriale. Anume nerespectarea acestor condiții va constitui temei juridic pentru ca notarul să refuze îndeplinirea actului notarial solicitat.

Solicitanții actelor îndeplinite în afara sediului vor suporta cheltuielile aferente plății pentru actul notarial solicitat, în funcție de factori, precum distanța deplasării, complexitatea actului, gradul de urgență etc.

Pentru orice tip de deplasare se face programare în prealabil, deoarece actul trebuie să fie pregătit, redactat și verificat până la prezentarea lui solicitantului. Întrucât, solicitarea de îndeplinire a actului notarial vine de la reprezentanți sau persoanele interesate, notarul va fi mult mai precaut în efortul de a determina intențiile reale ale persoanei pentru care notarul a realizat deplasarea. Totodată, accesul notarului în instituții medicale sau în penitenciare poate avea un caracter restrictiv și presupun întrunirea unor condiții speciale.

Înaintea oricărei deplasări este necesară prezentarea documentelor solicitate de notar pentru fiecare caz în parte.

Documentele necesare diferă de la caz la caz, în funcție de tipul de act pentru care se face deplasarea. În unele situații, dacă clientul suferă de anumite afecțiuni fizice, dacă nu poate să scrie, dacă are probleme de vedere, în corelație cu tipul de act solicitat, pentru întocmirea actului notarial, poate fi necesară participarea unor terți, cum ar fi semnatarul, martori, ceea ce necesită eforturi suplimentare.

Este foarte important ca solicitarea realizată cu privire la actul notarial să fie una certă și clară, în vederea realizării cât mai operative a actului notarial solicitat.

Pentru mai multe detalii sau dacă aveți nevoie de consultație, puteți accesa lista notarilor activi de pe teritoriul Republicii Moldova – https://cnm.md/notari/.