1 iunie, 2022 Notarul mai aproape de tine

Larisa Teacă este un exemplu de inspirație, care ne demonstrează că prin multă muncă și voință, poți învinge tot ce pare imposibil. Ea este unicul notar din Republica Moldova în scaun rulant, care a știut cu adevărat să-și valorifice potențialul de muncă.

De aproape 10 ani are un cabinet notarial în orașul Bălți unde activează ca notar și interacționează zilnic cu oamenii pentru a-i ajuta. Dar cel mai important lucru realizat de Larisa Teacă este că a reușit să-și îndeplinească visul de a deveni mămică. Vă invităm să o cunoașteți.

1. Dna Larisa, de când vă aflați în scaun rulant și cum a fost viața Dvs. înainte să ajungeți notar ?

– M-am născut un copil sănătos, dar la vârsta de patru luni am avut o intervenție medicală nereușită, ca în consecință să fiu dependentă de un scaun rulant.

2. De ce ați decis să deveniți notar și cât de greu a fost pentru Dvs. să frecventați o facultate cu studii la zi, având în vedere că vă aflați în scaun rulant și deplasarea zilnică prin oraș este complicată?

– Am decis să devin notar din anii de studenție, motivul principal a fost că este o profesie statică ce ține de birou. Din motiv că doream să trăiesc din plin viața studențească, am învățat la facultate cu frecvența la zi. Recunosc, a fost foarte greu, nemaivorbind de accesibilitate. Orașul practic era inaccesibil, blocul de studii a devenit accesibil abia în anul II de facultate, dar mereu mi-au fost alături oamenii buni. Am avut colegi deosebiți care m-au ajutat și mi-au fost alături pe parcursul anilor, fapt pentru care le sunt recunoscătoare.

3. Ce sentiment ați avut atunci când ați obținut licența de notar si dacă la început v-ați făcut griji cum vă vor privi clienții Dvs.?

– Am avut un sentiment de nedescris, un sentiment de bucurie, de mândrie, îmi părea că trăiesc un vis frumos. Din momentul ce mi-a fost înmânată licența, mi-am asumat seriozitatea și responsabilitatea noii calități pe care am obținut-o. De la început chiar îmi făceam griji, dat fiind faptul că persoanele cu dizabilități în Republica Moldova sunt discriminate. Totuși, am avut și am un mare noroc de solicitanții de acte notariale care se adresează la birou. Ei mereu au pus accent pe atitudine, răbdare si profesionalism!

4. Ce înseamnă pentru Dvs. profesia de notar și dacă v-ați regăsit în acest domeniu?

– Profesia de notar mă caracterizează pe deplin ca persoană. Pentru mine profesia de notar înseamnă totul, înseamnă interacțiunea cu oamenii, dedicație, depășire de sine, eforturi și realizări atinse. Este de fapt universul meu în care îmi trăiesc viața. Mă strădui întotdeauna să port cu cinste, demnitate și onestitate această calitate, sunt foarte mândră că sunt notar.

5. De opt ani sunteți mama unei fetițe, povestiți-ne puțin din experiența Dvs. de mămică si despre fetița Dvs.

– În toamna anului 2014, am devenit mamă. A fost și rămâne a fi cea mai mare realizare a vieții mele. Am o fetiță, care la rândul său este școlărița deja. Îmi cresc fiica de una singură și nu-mi este rușine să recunosc acest lucru. Am avut de înfruntat foarte multe greutăți, stereotipuri și prejudecăți ale celor din jur. Instituțiile medicale erau practic inaccesibile, lipsa utilajului medical ginecologic special pentru femeile cu dizabilități mă afectau emoțional uneori. Adeseori nici măcar ascensorul din instituții nu funcționa. Dar, iarăși mi-au fost alături oamenii buni. Am avut norocul să am alături un medic extraordinar care niciodată nu a îndrăznit să-mi spună ceva în plus, niciodată nu m-a descurajat și-i sunt foarte recunoscătoare pentru aceasta. Aș dori sa subliniez că alături de mine a fost și rămâne a fi mama. Ea îmi este cel mai apropiat om. Sunt enorm recunoscătoare părinților care m-au susținut și m-au încurajat mereu. Ei sunt îngerii mei păzitori. Acum fiind și eu mamă, împărtășesc aceleași emoții pentru fetița mea pe care o iubesc nemărginit și mă mândresc foarte mult cu ea.

6. Ce lecții ați învățat pe parcursul vieții Dvs.?

– Am învățat că este foarte important ca o persoană să fie încrezătoare în propriile forțe și aptitudinile pe care le posedă, să nu-i fie rușine de dizabilitatea pe care o are. Dacă ai un scop bine definit în viață, să mergi până în pânzele albe. Am învățat că munca și perseverența este cheia succesului.

7. Astăzi este marcată ziua internațională a Copiilor. Ce mesaj aveți dvs. pentru toți copii, dar și pentru fiica Dvs.?

– Datorită fiicei mele, sunt copil și eu! Copilăria este o lume aparte a inocenței, plină de lumină, bunătate și armonie. Este cel mai mare cadou ce ni-l oferă viața. E vârsta la care cea mai profundă bucurie desemnează un zâmbet curat și pur.

Dragi copii din întreaga lume, vă felicit cu această frumoasă sărbătoare. Să aveți parte de o copilărie fără griji, cu multe ghidușii, să creșteți în pace cu zâmbetul pe buze și viața voastră să fie asemeni unui cer senin.

Pentru cea mai mare minune a vieții mele – Bianca, pentru puiuțul care mi-a adus și-mi aduce nespuse bucurii, pentru fiecare zâmbet si fiecare îmbrățișare îi mulțumesc nespus de mult. La mulţi ani de Ziua Copilului, scumpa mea fetiță!