Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor au fost și rămân până în prezent cele mai discutabile segmente ale moștenirii. După intrarea în vigoare a modificărilor de modernizare a Codului Civil, adică după 01.03.2019, ele au obținut o conotație specială.
În contextul discuțiilor inițiate anterior cu notarii din Republica Moldova, vă propunem interviul realizat cu dl Tatian Leonid, notar cu sediul în or. Fălești, care peste douăzeci de ani a dedicat acestei activități nobile.
– Dl notar, explicați-ne, vă rog, ce drepturi succesorale deține la ora actuală soțul/soția supraviețuitoare după decesul celuilalt soț?
– Vă mulțumesc pentru că ați abordat această temă, trebuie să recunoaștem, este una dintre cele mai discutabile și chiar vulnerabile din domeniul succesoral. Voi începe prin a aminti, că deși soțul supraviețuitor, nu este rudă cu cel ce a lăsat moștenirea, este considerat de către legiuitor moștenitor legal. În ceea ce privește drepturile succesorale ale soțului/soției supraviețuitoare, urmează să le distingem în dependență de momentul deschiderii succesiunii.
Așadar în cazul decesului soțului/soției până la 01.03.2019, soțul/soția supraviețuitoare conform art. 1500 al Codului Civil al Republicii Moldova (redacția pînă la 01.03.2019) se atribuie la clasa I de moștenitori legali. Soțul supraviețuitor, alături de descendenții (fiii şi fiicele) celui ce a lăsat moştenirea, inclusiv cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi şi ascendenţii privelegiaţi (părinţii, înfietorii) celui ce a lăsat moştenirea, moștenesc în cote succesorale egale.
În cazul decesului soțului/soției după data de 01.03.2019, soțul/soția supraviețuitoare conform art. 2185 al Codului Civil al Republicii Moldova este considerat moștenitor legal, dar nu mai face parte din clasele de moștenitori și moștenește averea decedatului în concurs cu clasele de moștenitori ale decedatului.
– Deci, soțul supraviețuitor după anul 2019 moștenește într-un alt mod. Cum s-a schimbat statutul juridic al soțului supraviețuitor după modernizarea legislației civile?
– Statutul juridic al soțului supraviețuitor a suferit schimbări în urma modernizării Codului Civil. Dacă până la data de 01.03.2019, așa cum am menționat mai sus, soțul supraviețuitor se atribuia la clasa I de moștenitori, după 01.03.2019, soțul supraviețuitor este considerat în continuare moștenitor legal, dar culege moștenirea alături de clasele de moștenitori ale decedatului, atribuindu-i-se o cotă din masa succesorală care variază în dependență de clasa de moștenitori alături de care vine în concurs.
În situația de după 01.03.2019, dacă defunctul nu a perfectat testament și, deci se aplică succesiunea legală, care este cota soțului supraviețuitor în cadrul moștenirii?
În situația în care defunctul pe parcursul vieții nu a perfectat testament, și asupra masei succesorale se aplică prevederile moștenirii legale, bazate pe legătura de rudenie, soțul supraviețuitor are dreptul să culeagă succesiunea în felul următor:
• în concurs cu clasa întîi de moștenitori (descendenții defunctului: fiii şi fiicele celui ce a lăsat moştenirea, la fel şi cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi, iar în cazul decesului descendentului – nepoții) are dreptul la ¼ cotă-parte din masa succesorală indiferent de numărul descendenților (copiilor/nepoților);
• în concurs cu clasa a doua de moștenitori (părinții defunctului și descendenții acestora: frații și surorile celui ce a lăsat moștenirea, iar în cazul decesului acestora – nepoții de la frați și surori) sau cu bunicii și bunicile defunctului, soțul supraviețuitor are dreptul la ½ cotă-parte din masa succesorală indiferent de numărul moștenitorilor.
Și aici, țin să atenționez, dacă bunul este dobândit pe parcursul căsătoriei, soțului i se va atribui și cota de ½ (o doime), în calitate de coproprietar. Cota de ½ în calitate de succesiune se va calcula din cota de ½ care-i aparținea defunctului.
– În ce situații soțul supraviețuitor va moșteni întreaga cotă succesorală a defunctului?
– Da, într-adevăr, sunt situații în care soțul va moșteni întreaga cotă succesorală a defunctului. În cazul decesului soțului/soției până la 01.03.2019, soțul/soția supraviețuitoare fiind moștenitor de clasa I va pretinde întreaga cotă succesorală, doar dacă nu există alți moștenitori de clasa I sau dacă aceștia sunt decăzuți din dreptul la moștenire, sunt declarați nedemni, sau dacă au renunțat la moștenire.
După 01.03.2019, conform art. 2185, alin. 4, al Codului Civil al Republicii Moldova, doar în cazul în lipsei moștenitorilor de clasa întîi și de clasa a doua, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire.
– În situația în care defunctul a perfectat testament pe numele unui terț, va avea soțul supraviețuitor vreun temei de pretindere la succesiune?
– În cazul în care defunctul a perfectat testament pe numele unui terț, soțul supraviețuitor va putea să pretindă la rezerva succesorală.
a) în cazul decesului soțului/soției pînă la 01.03.2019, în conformitate cu art. 1505 al Codului Civil al Republicii Moldova (redacția pînă la 01.03.2019), dacă era inapt pentru muncă, avea dreptul de a moșteni, independent de conținutul testamentului, cel puțin ½ cotă-parte din cota ce i s-ar fi cuvenit în caz de succesiune legală.
Reieșind din prevederile art. 82 alin. 2 al Codului Familiei, soțul este inapt de muncă dacă a atins vîrsta de pensionare sau este persoană cu dizabilitate severă, accentuată sau medie, și care necesită sprijin material. Deci dreptul de a pretinde cotă succesorală în cazul existenței testamentului pe numele unui terț, soțul supraviețuitor îl are doar dacă era inapt de muncă la momentul deschiderii succesiunii;
b) în cazul decesului soțului/soției după data de 01.03.2019, în temeiul art. 2530 al Codului Civil, păstrează dreptul de a moșteni, independent de conținutul testamentului, cel puțin ½ din cota succesorală ce i s-ar fi cuvenit în caz de moștenire legală, dacă la data deschiderii moștenirii, defunctul avea nemijlocit față de soțul supraviețuitor o obligație de întreținere conform Codului Familiei.
Conform art. 82 alin. (1) Codul Familiei, soții își datorează întreținerea reciprocă materială. Deci dreptul de a pretinde cotă succesorală în cazul existenței testamentului pe numele unui terț, soțul supraviețuitor îl are reieșind din existența obligației de întreținere materială reciprocă.
– Care este soarta bunurilor folosite în comun de către soți, a mobilierului, bunurilor de uz casnic, după decesul unuia dintre soți?
– O novație în materia succesorală introdusă în temeiul Legii nr. 133 din 15.11.2018 privind modernizarea Codului Civil este preciputul soțului supraviețuitor. Așadar, în cazul în care soțul supraviețuitor vine la moștenirea legală alături de moștenitorii de clasa a doua sau cu bunicii, acesta primește cu titlu de preciput, în afară de cota sa succesorală, mobilierul și obiectele de uz casnic, care au fost afectate folosinței comune a soților, cu excepția cazului în care acestea sunt accesorii ale unui bun imobil și nu pot fi separate de acesta fără a deteriora imobilul.
În cazul în care soțul supraviețuitor vine la moștenirea legală alături de moștenitorii de clasa întâi, acesta poate primi preciputul în cazul în care este necesar pentru menținerea gospodăriei. Observăm că în cazul moștenitorilor de clasa întâi legiuitorul stabilește o condiție, și anume: dacă este necesar pentru menținerea gospodăriei.
Prevederile Codului Civil (în redacția până la 01.03.2019) nu conțineau reglementări cu privire la mobilierul și obiectele de uz casnic, care au fost afectate folosinței comune a soților.
– Care ar fi concluziile Dvs. și recomandările în materie succesorală la capitolul moștenirii de către soții supraviețuitori?
– În principiu, statutul juridic al soțului supraviețuitor este garantat de legislația Republicii Moldova. Există, însă, o mare diferență dintre drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor până la 01.03.2019 și după modificările intervenite. Până la modernizarea Codului civil, în situațiile în care defunctul nu avea copii, părinți, sau toți succesorii au fost decăzuți din drepturile succesorale, soțul supraviețuitor devenea unicul succesor legal. După 01.03.2019 legislația vine cu o nouă soluție. Mai ales sunt afectate cuplurile fără copii. În aceste cazuri, soția va veni la succesiune în concurs cu părinții/frații, surorile ai defunctului, fapt care șochează enorm solicitanții actelor notariale. Vom recomanda, ca în situațiile în care soții își susțin calitatea unică de succesor reciproc după deces, să perfecteze testamente, unde vor dispune pentru cauză de moarte unul în favoarea celuilalt.
Recomandăm ca persoanele care au dreptul la o moștenire să se adreseze la notar în scurt timp pentru o consultație în vederea stabilirii opțiunii sale succesorale. Pentru mai multe detalii puteți accesa lista notarilor activi de pe teritoriul Republicii Moldova.