9 august, 2022 Notarul mai aproape de tine

De multe ori ne întrebăm, atunci când dorim să încheiem un contract de credit sau un contract de împrumut, ce este ipoteca și cum funcționează ea.

În cadrul unui contract de credit sau a unui contract de împrumut, debitorul/împrumutatul poate constitui în beneficiul creditorului/împrumutătorului o ipotecă asupra apartamentului, casei, terenului sau asupra oricărui bun imobil aflat de obicei în proprietatea împrumutatului, sau care este dobândit simultan cu încheierea contratului de ipotecă.

Ipoteca este o garanție cu privire la faptul că cel care a contractat creditul/împrumutul, își va onora obligațiile asumate prin acest contract și va restitui sumele împrumutate. În situația în care termenele de rambursare nu sunt respectate, bunurile ipotecate pot fi vândute de către creditor pentru recuperarea creanței, adică va surveni executarea silită.

Se va ține cont că ipoteca imobiliară trebuie să îmbrace forma unui act autentic întocmit de către un notar. Nerespectarea formei autentice, este sancționată cu nulitatea absolută.

Potrivit legii, solicitantul actului notarial este obligat să prezinte notarului actele de proprietate în original, extrasul din registrul bunurilor imobile, raportul de evaluare al bunului ipotecat, întocmit de către un evaluator sau întreprinderi de evaluare şi, după caz, alte acte necesare pentru autentificarea actului notarial. Actele de proprietate vor fi restituite de către notar debitorului, iar în arhiva notarului, vor fi reținute copiile legalizate ale acestora.

Menționăm că notarul poate autentifica contractul de ipotecă în baza contractului de vânzare-cumpărare neînregistrat în Registrul bunurilor imobile în cazul în care ipoteca este constituită în legătură cu dobândirea bunului ce face obiectul contractului de vânzare-cumpărare. De reținut că după restituirea integrală a valorii împrumutului/creditului, creditorul va depune o declarație prin care va confirma executarea obligațiilor debitorului cu solicitarea de stingere a ipotecii din Registrul bunurilor imobile.

În cazul în care ipoteca garantează obligaţiile ce rezultă din contractul de credit bancar sau de împrumut acordat de către organizaţia de creditare nebancară, de către asociaţia de economii şi împrumut, de către societatea de leasing ori de către o bancă de dezvoltare multilaterală cu privire la contractele de garanţie financiară, contractul de ipotecă poate fi învestit cu formulă executorie. În acest caz, dreptul de ipotecă poate fi exercitat silit, iar bunul ipotecat se transmite silit, în temeiul contractului de ipotecă învestit cu formulă executorie, fără adresarea cererii în instanţa de judecată pentru a obţine ordonanţă sau hotărîre judecătorească.

Notarii abordează cu minuțiozitate și atenție fiecare solicitare, acordând asistența calificată, iată de ce vă recomandăm să apelați cu încredere la notar. Pentru mai multe detalii puteți accesa lista notarilor activi de pe teritoriul Republicii Moldova.