Admiterea Camerei Notariale din Republica Moldova ca membru observator în Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană
În perioada 7 – 8 decembrie 2023 la Bruxelles s-a desfășurat Adunarea Generală a Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană, în cadrul căreia s-a acordat statutul de observator notariatelor din Republica Moldova și Albania, iar cu Georgia s-a încheiat acord de parteneriat.
La eveniment au participat președinții și reprezentanții consiliilor notariatelor naționale din 22 de state europene, membrii la CNUE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, precum și membrii observatori la CNUE.
La această reuniune Camera Notarială din Republica Moldova a fost reprezentată de către Președinta Camerei Notariale, Aliona TELEUCĂ și membrele Consiliului Camerei Notariale: Lilia CHIRTOACĂ și Svetlana DIMITRIU.
În contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată în Uniunea Europeană, Camera Notarială din Republica Moldova la data de 29 iunie 2023 a adresat o solicitare către Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană, prin care a solicitat recunoașterea statutului de observator în cadrul CNUE.
Dna Aliona TELEUCĂ, președinta Camerei Notariale, a susținut un discurs despre evoluția notariatului în RM, structura Camerei Notariale, competența notarului și a solicitat susținerea Camerei Notariale din Republica Moldova în aspirațiile europene și acceptarea în calitate de observator la CNUE. Membrii CNUE au decis în unanimitate acordarea Camerei Notariale din Republica Moldova a statutului de membru observator la CNUE.
Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana este organul oficial și reprezentativ al profesiunii notariale pe lângă instituţiile europene, care activează de 30 ani, acţionând cu scopul afirmării notariatului în serviciul cetățeanului european. Fiind purtător de cuvînt al profesiunii, acesta dispune de puterea de negociere și de decizie pentru ansamblul notarilor din Uniunea Europeană.
Domnul Peter Stelmaszcyk, președintele CNUE, a efectuat o incursiune a realizărilor notariatului european în cei 30 de ani de activitate, remarcând necesitatea garantării unei siguranțe juridice la nivel european prin implicarea notariatului în principalele propuneri legislative europene. La fel, a reliefat și remarcat rolul notarilor în asigurarea stabilității și implementării legislației europene și a exprimat dorința unei intensificări a cooperării între notariatele membre CNUE în scopul unui aport semnificativ la dezvoltarea notariatului european.
Acest eveniment reprezintă un eveniment de amploare în cadrul comunității notariatului european, reunind membrii Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană în vederea totalizării obiectivelor realizate, precum și stipularea unor noi strategii și acțiuni menite să consolideze, să dezvolte și să asigure eficiența justiției sub aspect general, și a sistemului notarial european.
Astfel, participarea în cadrul Adunării Generale CNUE și obținerea statutului de observator reprezintă pentru Camera Notarială din Republica Moldova o onoare, dar și oportunitatea de a deveni membră a comunității notariatelor din Uniunea Europeană.