Astăzi, 24 iulie, notarii participă atât fizic, cât și online, asigurându-se astfel o accesibilitate sporită pentru toți cei interesați la instruirea intitulată „Asigurarea conformității privind identificarea Beneficiarului Efectiv: standarde internaționale și bune practici” în cadrul proiectului „Consolidarea regimului de combatere a spălării banilor și de recuperare a activelor în Republica Moldova”. Proiectul este implementat în cadrul celei de-a treia faze a programului Parteneriat pentru o Bună Guvernare (PGG) al Uniunii Europene și al Consiliului Europei. Acesta vizează sprijinirea țărilor din Parteneriatul Estic în combaterea criminalității economice la nivel național și regional, contribuind la sporirea eficacității măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și la îmbunătățirea capacităților instituțiilor relevante de a recupera activele ilicite. Problema transparenței Beneficiarului Efectiv (BE) a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani: este esențială pentru transparența fiscală, integritatea sectorului financiar și eforturile de aplicare a legii. Evaziunea fiscală, corupția și spălarea de bani sunt facilitate de utilizarea abuzivă a entităților juridice (societăți, fundații, parteneriate, trusturi etc.). Peisajul complicat al beneficiarilor efectivi impune profesioniștilor să fie în pas cu evoluția atât a standardelor de reglementare, cât și a structurilor tot mai complexe de proprietate.
Participanții vor dobândi o înțelegere aprofundată a structurilor complexe de proprietate, a standardelor de reglementare naționale și globale, precum și a tehnicilor sofisticate de identificare și verificare a BE. Prin studii de caz detaliate, strategii de gestionare a riscurilor și practici consolidate de raportare, participanții vor stăpâni nuanțele de conformitate și monitorizare continuă. Sesiunile vor oferi, de asemenea, scenarii de aplicare practică, discuții și oportunități de creare de rețele pentru a se asigura că participanții sunt bine pregătiți să navigheze și să atenueze riscurile asociate cu proprietatea efectivă în peisajul de reglementare dinamic. Evenimentele vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare și competență a entităților raportoare CSB/CFT în vederea aplicării corecte și uniforme a prevederilor legale referitoare la identificarea și verificarea BE.
Instruirile sunt organizate cu sprijinul și în strânsă coordonare cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Republicii Moldova. Consultanții Consiliului Europei, Daniele Canestri și Andres Knobel, conduc sesiunile de instruire, oferind participanților expertiza necesară pentru a naviga peisajul complex al identificării beneficiarilor efectivi.