La data de 01 octombrie 2024, reprezentanții Camerei Notariale, în persoana notarului Diana Zgardan, desemnată în calitate de membru al Comitetului de conducere și Consiliera juridică, Jana Franco, au participat la prima ședință a Comitetului de conducere în cadrul proiectului „Acțiune împotriva spălării banilor și finanțării retorismului în Moldova”.
Scopul și obiectivele proiectului constau în susținerea proceselor de reformă din Republica Moldova prin furnizarea de asistență specifică în domeniile cheie identificate de evaluările anterioare ale MONEYVAL și în conformitate cu standardele internaționale. Activitățile se vor concentra pe consolidarea cadrelor legislative și instituționale pentru a fortifica prevenirea, investigarea, urmărirea penală și recuperarea activelor legate de infracțiunile financiare și se vor desfășura în perioada 01.04.2024-30.09.2026. Totodată, proiectul pune accent pe colaborarea interinstituțională pentru a asigura o abordare integrată și eficientă a combaterii infracțiunilor financiare.
În cadrul ședinței s-a prezentat proiectul nominalizat, componența Comitetului de conducere și termenii de referință pentru executarea acțiunilor planificate. Participanții au comunicat despre necesitățile suplimentare de asistență în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, care urmează a fi analizate și luate în considerare de echipa proiectului.
De asemenea, în discursurile ținute de reprezentanții și experții Consiliului Europei s-a notat despre importanța proiectului pe plan internațional și mecanismele optime pentru transpunerea eficientă a Directivelor UE pe segmentul numit, făcându-se referire la cadrul normativ existent pe domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și cel ce urmează să intre în vigoare în timpul apropiat. În acest fel, s-a pus accent pe Directiva (UE) 2024/1640 a Parlamentului European și a Consiliului din 31 mai 2024 privind mecanismele care trebuie instituite de statele membre pentru prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Directivei (UE) 2019/1937 și de modificare și abrogare a Directivei (UE) 2015/849, care vine să completeze cadrul normativ existent.
Având în vedere atribuțiile Camerei Notariale pe segmentul PCSB/FT și calitatea notarilor de entități raportoare pe segmentul numit, organul profesional al notarilor reliefează că importanța notarului în activitățile de prevenire a spălării banilor și finanțării teroristului este una majoră, notarul ca exponent al puterii de stat fiind un filtru de încredere cu atribuții în domeniu, stabilite potrivit prevederilor legale în vigoare.
În acest context, Camera Notarială își exprimă angajamentul de colaborare în proiectul nominalizat, în scopul consolidării rolului activ al notarilor în domeniul PCSB/FT și în protejarea drepturilor și intereselor solicitanților actelor notariale.