Comunicat de presă privind întrevederea președintelui Camerei Notariale a Republicii Moldova cu vice-președintele Uniunii Internaționale a Notariatului Latin pe zona Europa

Pe data de 11 martie 2021, președintele Camerei Notariale a Republicii Moldova, dna Vidrașcu Alexandra a avut, prin videoconferința, o întrevedere cu vice-președintele Uniunii Internaționale a Notariatului Latin pe zona Europa, dl Maître Lionel Galliez.

La întâlnire au participat și dl Valeriu Eșanu, notar în Paris, Franța, precum și notarul Zgardan Diana, notar în mun.Chișinău.

Întrevederea a avut drept obiectiv reluarea cooperării și informarea UINL despre evoluția notariatului din Moldova, modificările legislative din ultima perioadă, dar și provocările cu care se confruntă notarii din Moldova, inclusiv cele apărute în contextul pandemiei de COVID-19.

Pe parcursul întrunirii, doamna preşedinte Vidrașcu Alexandra a prezentat  informații despre evoluțiile legislative, proiectele Camerei Notariale,  proiectele Guvernului referitoare la profesia de notar,  modul în care este desfășurată activitatea în perioada pandemiei de COVID-19. A fost solicitată asistența UINL în identificarea soluțiilor pentru implementarea art. 50 din Legea privind procedura notarială, dar și la elaborarea proiectului Legii cu privire la metodologia de calcul a plăților notariale, care de mai mulți ani stagnează.

Dna Zgardan Diana, prezentă la întâlnire în calitate de membru al grupului de lucru creat în cadrul Ministerului Justiției pentru definitivarea proiectului Legii cu privire la metodologia de calcul a plăților notariale, a explicat importanța și dificultățile întâmpinate la elaborarea proiectului de lege.

Dl Maître Lionel Galliez, Vice-președintelui UINL, a salutat reluarea cooperării între UINL și Camera Notarială din Moldova,  a comunicat disponibilitatea susținerii și acordării suportului necesar Camerei Notariale în elaborarea proiectelor de acte normative necesare pentru buna funcționare a notariatului moldav.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru reafirmarea bunelor relații de cooperare între Camera Notarială din Moldova și Uniunii Internaționale a Notariatului Latin.

Share on print